USA stämmer Apple, anklagas för att ha utnyttjat sin monopolposition

Efter att ha förlorat mot EU och tvingats börja öppna upp sitt väldigt stängda ekosystem en smula så har turen nu kommit till USA och deras justitiedepartement att sätta hårt åt Tim Cook och Apple.

Det har nämligen nu lämnats in en stämning mot bolaget där justitieministern Lisa Monaco anklagar Apple för att ha ett strypgrepp på sina konkurrenter och utnyttjat sitt monopol för att kväva en hel industri.

Justitiedepartementet pekar på hur Apple medvetet gjort det svårare för mjukvara som konkurrerat direkt med bolagets egna, verksamhet som de även beskylldes och fälldes för här i Europa. Något amerikanska justitiedepartementet nu vill se ett stopp för.

Skulle de vinna striden kan resultatet mycket väl bli att Apple tvingas till omfattande omstruktureringar eller rent av att de bryts upp i mindre bolag. En prospekt som Tim Cook och hans armé av advokater kommer göra sitt yttersta för att förhindra.

Rättegången skall påbörjas nästa år och kommer högst sannolikt bli långdragen, inte minst då Apple lär dra ut på processen så länge det bara går. I ett uttalande till beskrev bolaget rättsprocessen som något som fundamentalt hotar bolaget och dess själ.

Anser du att Apple utnyttjar sin monopolposition, och att de borde tvingas öppnas upp mer?

<bild>Vad ska Tim ta sig till nu?</bild>

Källan

Läs hela nyheten här

Lämna en kommentar