Antalet arkadhallar i Japan minskar kraftigt

Om du är lite äldre minns du säkert glädjen över att gå in i en arkadhall fylld med alla möjliga spelmaskiner och mötas av en kavalkad av ljud och ljus. Även om konceptet i princip har dött ut i väst, har det levt en hyfsat stabil tillvaro i Japan fram tills idag, men även där är det på väg bort.

Det har alltid funnits gott om spelhallar i Japan och det har varit en enorm industri – särskilt de stora Sega-arkadhallarna i Tokyo var legendariska – men en ny rapport från analysföretaget Teikoku Databank visar att antalet spelhallar minskat med 30% från tiden före covid-19-pandemin till nu. Anledningen till nedläggningarna är vanligtvis höga driftskostnader (inklusive elpriset), stigande växlingsavgifter och högre skatter.

År 1986 fanns det 26 573 spelhallar i Japan men år 2019 – före covidpandemin – fanns det 4022. Även om detta alltså är över en längre period på nästan 40 år, markerar det en tydlig nedgång och bara under de senaste tio åren (i detta fall fram till 2019) har 8000 arkadhallar försvunnit.

Känner du till någon bra svensk arkadhall förutom Liseberg? Finns det någon du absolut tycker folk borde besöka?

<bild>Har du haft förmånen att besöka en japansk arkadhall någon gång?</bild>

Läs hela nyheten här

Lämna en kommentar