Street Fighter II

Page

Street Fighter är ett fightingspel som från början var ett arcadspel men som även släpptes till Super Nintendo Entertainment system (SNES) 1991. Spelet blev en stor succé och det kom ut flera versioner. Bland andra Street Fighter II: Turbo och Street Fighter II: Champion Edition.

I originalversionen från 1991 så kunde man välja mellan 8 olika fighters. Spelet börjar med att man väljer om man vill spela en eller två spelare. Om man väljer två spelare så får man spela mot en kompis som man då utmanar till en match. I single player mode så flyger man till jordens alla hörn för att utmana och slåss mot de andra fighters för att ensam vinna turneringen och koras till ”The World Warrior” Street Fighter II är ett av tidernas mest klassiska spel och än idag släpps det nya releaser baserade på det gamla kultspelet. Nuförtiden är det dock Street Fighter IV som är på tapeten och det ryktas även om ett Street Fighter V. Det finns även sammanslagningar som till exempel Street Fighter vs Tekken.

Street Fighters otroliga framgångar banade väg för en era av fightingspel. I kölvattnet till Street Fighter släpptes Mortal Kombat, Killer Instinct, Clayfighter och flera andra liknande spel. Alla med en speciell och personlig touch men anledningen till att dessa spel kom var sannolikt den otroliga framgångssaga som det legendariska Street Fighter II bjöd på.

Karatärerna
Det finns totalt 12 olika karatärer i Street Fighter 2. Åtta av dessa är spelbara av spelaren och de sista 4 är bossarna som man inte kan spela själv men som man måste besegra för att bli The World Warrior. Nedan har ni en kort presentation av de olika karatärerna i spelet där de spelbara kommer först i listan och den avslutas med bossarna, i den ordning man möter dem.

Ryu
ryu
Är spelets huvudperson och många andra spel har karaktärer som är inspirerade av honom. Han har varit med i alla Street Fighter-spel och blivit något av spelets maskot och hjälte. Efter Mario är han antaligen en av TV-spelvärldens mest kända figurer. Hans bästa kompis Ken, som ni kan se nedan, är även han en av de mest kända och populära TV-spelsfigurerna även om hans storhet inte riktigt kan mätas med Ryus.

Ken
Ken
Ken är en av hjältarna i spelet och han är bästa vän med Ryu. Ken skickades till Japan i unga år av sin far för att lära sig diciplin. Det var där han träffade och lärde känna Ryu som var adoptivson till Kens
mästare Gouken. Ken har långt blont hår och klär sig traditionellt i en röd dräkt.

E. Honda
e.honda
E. Honda är en sumobrottare från japan. Hans ursprungliga namn var Sumo men det ändrades till E. Honda och han förekommer i många av de olika Street Fighter-spelen.

Chun-Li
chun-li
Chun-Li var den första, och enda, kvinnliga hjälten i Street Fighter 2. I senare spel har hon fått sällskap av många andra kvinnliga karatärer. Bland andra Guils syster Cammy introducerades i senare versioner. Hon kommer från kina och var den enda av de spelbara karaktärerna i spelet som kunde använda bildkanten som hjälp för att hoppa mot.

Blanka
blanka
Var en odjur från Brasilien som efter sitt medverkande i Street Fighter 2 även dykt upp i andra produktioner som animerade tv-serier och serietidningar.

Zengief
Zangief
Zangief är en professionell brottare från Sovejetunionen. Han är den första hjälten i spelen vars rörelsemönster är baserat kring brottning.

Guile
Guile
Guile är en amerikansk hjälte som tidigare varit med i Amerikanska flygvapnet. Han var där Major och han reser nu runt världen för att söka hämd för sin stupade flygvapenkompis Charlie som togs av daga av spelets slutboss, M. Bison. Alla hjältar i Street Fighter har egna Theme-songs och Guile Theme är den som slagit störst över världen. Hans Theme Song har gjort succé på internet och det finns oräkenligt antal videoklipp med titeln ”Guile Theme goes with everything” där man tagit andra videoklipp och lagt in musiken till Guiles bana och hävdar alltså att den passar till allting. Ett exempel på det ser ni nedan

Dhalsim
Dhalsim
Dhalsim är den sista av de åtta spelbara hjältar i originalspelet och han kommer från Indien. Dhalsim är egentligen pacifist men slåss för att skaffa pengar åt sin by. Dhalsim kan levitera, läsa tankar och uppfatta ondska. Han har ögon utan pupiller och han har förmågan att förlänga armar och ben och har i och med det en enorm räckvidd.