Mega Man

Page

Mega man är ett TV-spel som skapades av TV-spelstillverkarna Capcom. Det första spelet kom 1987 och hette Rockman i Japan men namnet byttes till megaman för Amerikansk och europeisk publik. De fem första spelen i serien följer varandra historiskt sett medan de andra utspelar sig i någon form av alternativt universum. Mega Man har också genom åren fått en syster som heter Roll, vilket troligen är en referens från Rock and Roll då hans namn egentligen är Rockman. Han har också en bror som heter Protoman och sedan spel nummer tre så har han en robothund som heter Rush. Rush kan användas som jetsläde och hjälpa till att komma över hinder som man vanligtvis inte kan hoppa över.

De första Mega Man-spelen släpptes till Nintendo och gjorde snabbt stor succé. I de första spelen så tar man rollen som Mega Man och målet är att besegra den onda professorn Dr. Albert Wily. Dr Wily har placerat ut robotar som man måste besegra för att kunna nå honom. Varje robot har en egen bana som man måste ta sig igenom för att komma till robotväktaren och om man besegrar även honom så tar Mega Man hans vapen i anspråk vilket gör Mega Man lite starkare för varje väktare han besegrar. När man väl når Dr Wilys fort så har man en hel arsenal av vapen och hjälpmedel för att ta sig igenom hans bana och till slut nå Dr Wily

Megaman är klassiska plattformsspel i 2D där man springer på en, till synes, platt värld. Det vanligaste hindret är fiender i form av robotar i alla dess former som man, i de flesta fall, med lätthet kan skjuta sönder och springa förbi. Även banorna i sig kan fungera som hinder då det kan vara höga väggar som man inte kan ta sig över om man inte fått någon av de andra bossarnas vapen som kan figurera som avsats att hoppa på och liknande. Det förekommer även fallgropar, minderade väggar och lite andra godsaker som man måste vara aktsam för. Mitt absoluta favoritspel i serien är Megaman 2. Varför det är så kan jag inte riktigt sätta ord på. Spelet känns mer välgjort och utvecklat än det första spelet i serien och ännu inte uttömt och uttjatat på samma sätt som jag upplever Megaman 3.

Innan jag fortsätter att prata om Megaman 2 så vill jag dock klargöra att Megaman 3 absolut inte är ett dåligt spel. Undertecknad upplever det dock inte lika välgjort som tvåan och jag uppfattar det lite som att trean stressades fram efter att tvåan blivit så otroligt populärt.

Varje boss har, som redan nämnts, ett vapen som man övertar efter att ha besegrat denne. Varje boss har också en svaghet. Det innebär att spelets svårighetsgrad kan variera något beroende på i vilken ordning man väljer att klara de första 8 banorna. Dessa kan man ta i precis vilken ordning man vill och först efter att ha spelat igenom spelet ett antal gånger så börjar man få en bra känsla för vilka vapen som är bra för det mesta. För den orutinerade spelaren så är det oftast enklast att börja med Metal Man då hans metallklingor som man får efter att ha besegrat honom är det bästa allround-vapnet i spelet.

De med större vana kan välja att börja med lite andra bossar. Det finns även många duktiga speed runsspelare som kör Megaman och ordningen de väljer att klara spelet på är optimerat för att det ska gå så fort som möjligt och är inget som nybörjaren bör ge sig på.

Nedan hittar ni speed runs för Megaman 1 och 2. Om man inte har spelat något av dessa spel tidigare så är det antagligen svårt att förstå hur otroligt duktiga spelarna faktiskt är. Det är vansinnigt svårt att klara dessa spel på den här tiden.

Megaman

Megaman 2